Domeniul marketingului a devenit mai dinamic ca niciodată. Din dorinţa de a găsi repere, unii practicieni de marketing au ajuns să se bazeze pe clişee.
Am petrecut ore întregi urmărind experţii în marketing. Şi am comparat unele dintre indicaţiile lor împământenite cu realitatea din „teren”.
„Mediile tradiționale nu mai au relevanță”
Cu toate că digitalul prinde avânt, nu trebuie să uităm mediile de comunicare fizice. În funcţie şi de natura produsului sau serviciului marketat, este posibil ca un afiş bine plasat să ducă la mai multe conversii.
Aici ne gândim la afişele de pe vitrinele farmaciilor sau materialele de marketing precum stickerele. Cu tţa de a purta stickere drept elemente decorative pe laptopuri şi telefoane, clienţii devin chiar ei reclame.
Sigur, este nevoie de o prezenţă digitală puternică. Nu uita niciodată de postări consecvente, hashtag-uri şi activităţi online imersive.
Multilingvism oriunde, oricând
Cele mai multe clișee în marketing sunt în limba engleză. Și nu e de mirare, când engleza însăși a devenit un clișeu.
Limba engleză este noua „limbă franca”, adică toată lumea o vorbește. Dar chiar să fie așa? Dacă te adresezi exclusiv clienților autohtoni, acest lucru îi poate îndepărta. Poate nu stăpânesc la fel de bine limba engleză pe cât bănuiești.
Sau poate consideră că se creează o distanță între ei și mesajul publicitar prin utilizarea unui alt cod lingvistic. Altfel spus, e o sabie cu două tăişuri. Dacă te adresezi unor publicuri tinere, care aproape că s-au născut bilingve, s-ar putea să funcţioneze. Dar nici atunci nu este garantat.
Toată lumea este guru, supererou și rockstar
Prezentarea echipei tale îţi poate creşte credibilitatea. Dar a şarja pe calităţile fiecărui membru e contraproductiv. În special atunci când toţi poartă titulatura de „guru”, „rockstar” sau „supererou”.
Fără a le invalida cunoștințele colegilor tăi, acești termeni sunt suprautilizați. În consecință, și-au tocit orice sens sau putere expresivă.
Greenwashing, pinkwashing, purplewashing
Multe companii se apropie de publicurile sale astfel. Când este Pride Month, arborează steagul în culorile curcubeului. Când mișcarea împotriva plasticului devine mai vocală, această companie servește drept ecou.
Când drepturile femeii sunt aduse în discuție, ei sunt cei mai vehemenți activiști. Problema intervine dacă aceste mișcări vin ca reacție la direcția societății și nu din proprie convingere. Adică, dacă firma face pandering la nevoile publicurilor sale. Dar fără a fi în mod autentic în asentiment.
Pentru a evita această inautenticitate și a fi luați în serios, mai bine reveniți la baze. Adică la formularea unui set de misiuni, viziuni și valori coerent.
Storyscaping atunci când nu-și are locul
Știți exemplele de pe anumite site-uri de lifestyle. Cum ar fi un preambul de 500 de cuvinte despre gustul copilăriei. Iar acest text însoțește de fapt o rețetă de gogoși.
Sau un produs de îngrijire a tenului introduce cititorul într-o poveste despre culorile toamnei și provocările sezonului rece.
Ceva ce orice firmă de marketing trebuie să știe este că un client își dă seama când ești inautentic. Iar un unique selling proposition își pierde unicitatea atunci când toți competitorii folosesc USP. Mai ales dacă acest USP este el însuși bazat pe o sumă de clișee.