Domeniul marketingului și al publicității este foarte vast. Este, de asemenea, romanticizat de multe ori. Din cauza vastității sale, generalizările nu prea își au locul.
Iar o judecată generală asupra breslei ajunge să creeze niște adevărate mituri.
Mai jos, vă prezentăm o listă cu cele mai frecvente dintre acestea. Și cu felul în care realitatea din teren ne-a făcut să ne raportăm în final la ele. Așadar, viitori publicitari, dar și veterani, țineți-vă bine.
Se minte mult
Nu de puține ori am auzit persoane spunând „Ești într-o meserie în care minți”. Iar despre facultățile de profil se spunea că „Te învață să minți”. Adevărul nu este unul atât de lipsit de transparență.
Da, bineînțeles că marketingul scoate în evidență trăsăturile pozitive ale produsului sau serviciului. Dar există anumite reglementări care nu permit îndepărtarea de realitate. Putem vorbi despre o cosmetizare a obiectului promovat. Cel puțin în prezent.
Și cel puțin în spațiul Uniunii Europene. În SUA, de exemplu, publicitatea este mult mai agresivă și slab reglementată.
Viața în agenție e ca o petrecere
Tot spațiul american este „de vină” pentru acest mit. Agențiile de publicitate de profil erau, într-adevăr, marcate de petreceri monstru, dacă ne uităm la mărturii.
Însă mediul din prezent este unul mult mai liniștit. Dacă nu privești în capetele noastre, care caută febril ceva nou, ai crede că avem mințile la fel de calme ca și corpurile așezate în scaunul de birou.content marketing,
În plus, o mare parte din comunicare se desfăşoară hibrid sau chiar online. Asta este o combinaţie între tendinţa de flexibilizare a muncii şi şocul adus de pandemie.
Nu ai nevoie de multe abilități de publicitate și marketing
Acum intrăm într-o serie de mituri la care cel mai uşor e să răspundem cu „adevărul e undeva la mijloc”.
Se spune de multe ori că publicitatea nu se învață în școală. Și este adevărat că practica ne învață incomensurabil mai mult. Chiar și-așa, o școală de publicitate sau marketing îți poate da o structură utilă și în meserie. Este însă valoros și să fii autodidact, de preferat în cât mai multe ramuri ale acestui domeniu vast.
Alternativ: înveți tot ceea ce trebuie în școală
Nu este adevărat nici că școala te pregătește cu adevărat pentru încercările meseriei. Cu atât mai mult cu cât domeniul este unul încă nou în România.
Mulți dintre profesorii tăi au învățat destul de târziu în viață marketing. E posibil ca o parte dintre ei să nu fie practicieni, ci pur teoreticieni. Teoria te va ajuta să te dezvolți personal și profesional, însă este necesar să o combini cu experiență concretă.marNicio zi nu seamănă cu cea precedentă
O veste proastă pentru unii și minunată pentru alții: există un soi de rutină. Asta deși în publicitate și marketing ai mult mai multă libertate de expresie. Zilele mai seamănă între ele, mai ales când ai un client mai tipicar. Sau când nu desfășori o campanie unică, ci menții pur și simplu vibe-ul unui account.
Dar asta este bine din următorul punct de vedere: un respiro creativ te încarcă pe termen lung cu mai multă inventivitate.