viteza capturata in imagine cu lumini in miscare care simbolizeaza fastvertising

Fastvertising: chiar aduce „Maximum Efficiency”?

Ai crede că e imposibil să fii mai pe fază în advertising. Dar Ryan Reynolds, prin Maximum Efficiency, îți arată că se poate. Fastvertising se referă, pe scurt, la a crea conținut din realitatea imediată. Dacă ai clipit, ai ratat momentul!

Micul nostru ghid explicativ îți va arăta cum să folosești asta în avantajul tău. Și, mai ales, care sunt exemplele de „așa nu”.

Fastvertising – o nouă provocare, un nou suflu

Meseria asta”… O sintagmă oftată cel mai des de oamenii din industriile creative. Fie că vorbim de actori, artiști, publicitari sau jurnaliști, „meseria asta” este una care necesită dăruire. Nu există cu adevărat zile libere. Și trebuie să fii la curent cu tot ceea ce se poartă.

În fastvertising, mai mult ca oricând. Dar partea bună este că şi succesul poate fi pe măsura sacrificiului de timp.

Exemplu de „așa da”

În esenţă, este important să mizezi pe un eveniment în desfăşurare sau care abia ce s-a încheiat. Precum „boacăna” unei alte campanii de publicitate. Maximum Efficiency a știut să mizeze pe scandalul Peloton – compania de echipamente sportive a avut un spot îndoielnic. În acesta, o femeie a primit cadou de la soț o bicicletă statică.

A părut că Peloton transmite mesaje problematice. În primul rând, un soț care îi sugerează partenerei deja foarte slabe să mai dea jos kilograme. În al doilea rând, un mesaj care încurajează diete excesive și subponderabilitate.

Iar compania de marketing a creat imediat un spot cu aceeași actriță. De data aceasta, ea se afla într-un avion cu prietenele ei, bând gin – Aviation Gin, produsul promovat. Tristețea de pe chip sugera că s-a despărțit de „soțul” din universul reclamelor Peloton.

Astfel, unde o companie a gafat, alta a știut să se poziționeze. Unde Peloton a ieșit sexist, Aviation Gin a ieșit empowering.

Exemplu de „așa nu”

Chiar dacă evenimentele curente te inspiră, nu rezultă întotdeauna campanii fructuoase. Mai ales dacă încerci să capitalizezi asupra unei tragedii sau altei surse de angoasă pentru public.

În România, o astfel de situație a fost reprezentată de o firmă de piese auto. Ea a vrut să se folosească de drama de la Caracal pentru succes. Evident, postarea s-a viralizat, dar din toate motivele greșite. Cei care s-au ocupat de această activare au fost concediați. Iar firma respectivă nu a devenit în niciun caz un lider de piață.

Avantaje și riscuri

Așadar, principalul avantaj este posibilitatea de viralizare pornind de la un eveniment preexistent. Chiar dacă trebuie să fii cu ochii în patru și să ai multă forță creativă, pornești de la o „temă dată”.

Riscul însă este ca resursele materiale să nu fie suficiente pentru o campanie convingătoare. Ryan Reynolds este Ryan Reynolds. Este la fel de posibil ca o campanie de fastvertising să nu devină virală dacă nu e reprezentată de un lider de asemenea calibru. Din nou, să nu uităm despre cine vorbim.

Așadar, eficiența campaniei atârnă și de alți factori. Însă noi considerăm că efortul merită, atâta vreme cât:

  • Evenimentul de care te legi e relevant;

  • Nu este un eveniment prea sensibil sau angoasant;

  • Îl abordezi cu tact pentru cei implicați în eveniment;

  • Nu ataci alte companii (spotul Aviation Gin nu dă nicio clipă numele Peloton).

Noi, de exemplu, am ști ce să facem. Iar nimic din ceea ce se întâmplă în pop culture nu ne scapă vreodată. 😉